Augusztus 20-án Bon Viki barátnőmékhez voltunk hivatalosak vendégségbe. Nem volt kérdéses, hogy tortát fogok sütni. Az sem volt kérdéses, hogy csokoládé torta lesz. Hiszen, hogy Bon Vikit idézzem, "A csokoládé a legjobb terápia". Én pedig mélységesen egyet értek vele ezen a téren.
Egy nehézséggel azonban szembe kellett nézzek, ez pedig a tikkasztó hőség volt. Így ezúttal is kellett egy kicsit töprengjek. Torta és csokis. Csokis torta, ami nem krémes. Csokis torta, ami bírja a hőséget. Mindezeket számba véve csakis a Sacher torta jöhetett szóba!
Alacsony lángon, vízfürdő fölött felolvasztjuk a darabokra tört 150g étcsokoládét, a további felhasználásig hagyjuk hűlni.
A vajat vagy margarint kézi robotgéppel a legmagasabb fokozaton simára keverjük. A cukrokat és a z olvasztott csokoládét apránként hozzáadjuk, és addig keverjük, amíg sima masszát nem kapunk. A tojásokat és tojássárgájákat egyenként, legalább fél percig keverjük hozzá.
A lisztben elvegyítjük a kakaóport és a sütőport, átszitáljuk és adagonként, középső fokozaton a masszába keverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, hogy a vágási felület látható legyen, a cukrot apránként keverjük hozzá. A tojáshabot óvatosan a masszába forgatjuk. 26 cm-es tortaformát margarinozunk, lisztezünk és beleöntjük a tésztát, elegyengetjük, és 180 fokon 45 percig sütjük. Természetesen ezúttal is érvényes a tűpróbára való felhívásom!
A tortát egy sütőrácsra kiborítjuk és hagyjuk kihűlni. Utána vízszintesen kettőbe vágjuk. Az alsó lapot a lekvár felével megkenjük, a felső lappal lefedjük. A torta oldalát és felületét a maradék lekvárral kenjük meg.
A bevonathoz a tejszínt megmelegítjük, az étcsokoládé darabokat kevergetve felolvasztjuk benne, és a tortát bevonjuk.
A díszítésnél a csoki tortához illően ezúttal barna ételfestékkel festettem inda motívumokat - melyeket előzetesen felrajzoltam - a marcipánra. Kis kék virágokkal élénkítettem fel a barna-fehér dekorációt.
A képekért köszönet illeti Szénási Sanyot.
A torta elkészítéséhez a következő hozzávalókra lesz szükségünk:
- 150g étcsokoládé, minimum 60% kakaó tartalommal
- 150g lágy vaj vagy margarin
- 75g porcukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 2 tojás (közepes méretű)
- 4 tojássárgája (közepes méretű)
- 150g liszt
- 15g kakaópor
- 1 csapott teáskanál sütőpor
- 4 tojásfehérje (közepes méretű)
- 25g porcukor
- savanykás lekvár a töltelékhez (én a házi barack lekvárra esküszöm)
- 120g étcsokoládé, minimum 60% kakaó tartalommal
- 120ml tejszín
Alacsony lángon, vízfürdő fölött felolvasztjuk a darabokra tört 150g étcsokoládét, a további felhasználásig hagyjuk hűlni.
A vajat vagy margarint kézi robotgéppel a legmagasabb fokozaton simára keverjük. A cukrokat és a z olvasztott csokoládét apránként hozzáadjuk, és addig keverjük, amíg sima masszát nem kapunk. A tojásokat és tojássárgájákat egyenként, legalább fél percig keverjük hozzá.
A lisztben elvegyítjük a kakaóport és a sütőport, átszitáljuk és adagonként, középső fokozaton a masszába keverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, hogy a vágási felület látható legyen, a cukrot apránként keverjük hozzá. A tojáshabot óvatosan a masszába forgatjuk. 26 cm-es tortaformát margarinozunk, lisztezünk és beleöntjük a tésztát, elegyengetjük, és 180 fokon 45 percig sütjük. Természetesen ezúttal is érvényes a tűpróbára való felhívásom!
A tortát egy sütőrácsra kiborítjuk és hagyjuk kihűlni. Utána vízszintesen kettőbe vágjuk. Az alsó lapot a lekvár felével megkenjük, a felső lappal lefedjük. A torta oldalát és felületét a maradék lekvárral kenjük meg.
A bevonathoz a tejszínt megmelegítjük, az étcsokoládé darabokat kevergetve felolvasztjuk benne, és a tortát bevonjuk.
A díszítésnél a csoki tortához illően ezúttal barna ételfestékkel festettem inda motívumokat - melyeket előzetesen felrajzoltam - a marcipánra. Kis kék virágokkal élénkítettem fel a barna-fehér dekorációt.
A képekért köszönet illeti Szénási Sanyot.
Gyönyörű!
VálaszTörlésKöszönöm! :-)
VálaszTörlés