2012. augusztus 27., hétfő

Az én marcipános Sacher tortám

Augusztus 20-án Bon Viki barátnőmékhez voltunk hivatalosak vendégségbe. Nem volt kérdéses, hogy tortát fogok sütni. Az sem volt kérdéses, hogy csokoládé torta lesz. Hiszen, hogy Bon Vikit idézzem, "A csokoládé a legjobb terápia". Én pedig mélységesen egyet értek vele ezen a téren.

Egy nehézséggel azonban szembe kellett nézzek, ez pedig a tikkasztó hőség volt. Így ezúttal is kellett egy kicsit töprengjek. Torta és csokis. Csokis torta, ami nem krémes. Csokis torta, ami bírja a hőséget. Mindezeket számba véve csakis a Sacher torta jöhetett szóba!


A torta elkészítéséhez a következő hozzávalókra lesz szükségünk:

  • 150g étcsokoládé, minimum 60% kakaó tartalommal
  • 150g lágy vaj vagy margarin
  • 75g porcukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 2 tojás (közepes méretű)
  • 4 tojássárgája (közepes méretű)
  • 150g liszt
  • 15g kakaópor
  • 1 csapott teáskanál sütőpor
  • 4 tojásfehérje (közepes méretű)
  • 25g porcukor
  • savanykás lekvár a töltelékhez (én a házi barack lekvárra esküszöm)
  • 120g étcsokoládé, minimum 60% kakaó tartalommal
  • 120ml tejszín

Alacsony lángon, vízfürdő fölött felolvasztjuk a darabokra tört 150g étcsokoládét, a további felhasználásig hagyjuk hűlni.
A vajat vagy margarint kézi robotgéppel a legmagasabb fokozaton simára keverjük. A cukrokat és a z olvasztott csokoládét apránként hozzáadjuk, és addig keverjük, amíg sima masszát nem kapunk. A tojásokat és tojássárgájákat egyenként, legalább fél percig keverjük hozzá.
A lisztben elvegyítjük a kakaóport és a sütőport, átszitáljuk és adagonként, középső fokozaton a masszába keverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, hogy a vágási felület látható legyen, a cukrot apránként keverjük hozzá. A tojáshabot óvatosan a masszába forgatjuk. 26 cm-es tortaformát margarinozunk, lisztezünk és beleöntjük a tésztát, elegyengetjük, és 180 fokon 45 percig sütjük. Természetesen ezúttal is érvényes a tűpróbára való felhívásom!


A tortát egy sütőrácsra kiborítjuk és hagyjuk kihűlni. Utána vízszintesen kettőbe vágjuk. Az alsó lapot a lekvár felével megkenjük, a felső lappal lefedjük. A torta oldalát és felületét a maradék lekvárral kenjük meg. 

A bevonathoz a tejszínt megmelegítjük, az étcsokoládé darabokat kevergetve felolvasztjuk benne, és a tortát bevonjuk.

A díszítésnél a csoki tortához illően ezúttal barna ételfestékkel festettem inda motívumokat - melyeket előzetesen felrajzoltam - a marcipánra. Kis kék virágokkal élénkítettem fel a barna-fehér dekorációt.

A képekért köszönet illeti Szénási Sanyot.

2 megjegyzés: